مرتضی آکشته، خبرنگار: صندوق بازنشستگی کشوری که بر اساس قوانین، مسئول اداره امور صندوق بازنشستگی مستخدمان مشمول مقررات بازنشستگی کشوری است، طی سال های اخیر با وضعیت بحرانی از حیث اقتصادی دست و پنجه نرم کرده است. این صندوق که از اواخر دهه 60 با تغییر ساختار روبه رو شد تا از این طریق امکان سرمایه گذاری در فعالیت های اقتصادی را داشته باشد؛ اقدامی که در نهایت به ایجاد شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی منجر شد تا بتواند از این طریق سرمایه های خود را مولد کند؛ البته این مسئله نتیجه عکس داد و حالا شرایط اش به گونه ای است که حتی در پرداخت حقوق بازنشستگان هم با مشکل رو به رو است.
در این میان بد نیست نگاهی داشته باشیم به منابع درآمدی این صندوق؛ منابعی که اصلی ترین آن، حق بیمه دریافتی است که متاسفانه واریزی به صندوق از این حیث در سالهای 1396 تا 1400 با 77 درصد کاهش همراه شده و امروز تنها 13 درصد از کل منابع صندوق را شامل می شود. البته این تنها منبع درآمدی نیست که با کاهش روبه رو شده، بلکه حق بیمه انتقالی از سایر طرحها به صندوق بازنشستگی کشوری هم از 11 درصد در سال 96 به 7 درصد در سال گذشته رسیده است که نشان از کاهش این منابع از 34 درصد به 20 درصد طی 5 سال اخیر دارد.
نکته مهم درباره صندوق بازنشستگی کشور این است که طبق آمار منتشر شده از سوی مرکز پژوهش های مجلس از ۱۸۷ شرکت متعلق به این صندوق در سال گذشته، 63 شرکت دارای زیان انباشته هستند. موضوعی که بخشی از آن را می توان به سوءمدیریت ها نسبت داد اما نمی توان از شرایط اقتصادی و عدم پرداخت بدهیهای قانونی دولت به صندوقها هم گذشت.
مرتبط ها